Η Ομάδα

Το Έργο ΑUGE συντονίζει η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου (ΘΣΕΚ). Εταίρος στο Έργο είναι η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ).

Υπεύθυνη του Έργου για τη ΘΣΕΚ και Συντονίστρια του AUGE είναι η Δρ Μαρία Παύλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας.

Υπεύθυνοι του Έργου για την ΟΑΚ είναι ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, και ο κ. Αντώνης Καλογεράκης, Υπεύθυνος Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας της ΟΑΚ.


Δρ Μαρία Παύλου, Συντονίστρια του Έργου AUGE

Η Δρ Μαρία Παύλου είναι Eπίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου. Διδάσκει στο προπτυχιακό πρόγραμμα Θεολογίας και είναι Υπεύθυνη Διασφάλισης Eσωτερικής Ποιότητας και Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων. Eίναι αριστούχος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (κλασική κατεύθυνση) του Αριστοτελείου Παν. Θεσ/κης (2002) και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Bristol στο Ην. Βασίλειο (2007). Kατέχει επίσης μεταπτυχιακό δίπλωμα (ΜΑ) στις Κλασικές Σπουδές (Παν. Leeds, 2003) και μεταπτυχιακό δίπλωμα (MSc) στην Ψηφιακή Εκπαίδευση (Παν. Εδιμβούργου, 2018). Από το 2005 μέχρι σήμερα εργάστηκε ως Ειδική Επιστήμονας στο Παν. του Βristol, στο Παν. Κύπρου, και στο Ανοικτό Παν. Κύπρου. Επιπροσθέτως, εργάστηκε ως μεταδιδακτορική συνεργάτις σε ερευνητικά έργα στο Παν. Κύπρου και στο Ανοικτό Παν. Κύπρου. Διετέλεσε υπότροφος διαφόρων φορέων: Center for Hellenic Studies (Harvard University), Μargo Tytus Summer Fellow (University of Cincinnati), Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδος, Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, Αrts and Humanities Research Council (Ην. Βασίλειο), Fondation Hardt (Γενεύη), Ίδρυμα Ι. Κωστοπούλου. Έχει δημοσιεύσει αριθμό άρθρων και βιβλιοκρισιών σε έγκυρα διεθνή περιοδικά με σύστημα κριτών και σε συλλογικούς τόμους, ενώ έχει ασχοληθεί και με την κριτική ποίησης/θεάτρου, όπως επίσης και με τη θεατρική γραφή. Έχει επιμεληθεί (μαζί με τους καθηγητές Β. Λιαπή και Α. Πετρίδη) τον συλλογικό τόμο Debating with the Eumenides, που δημοσιεύτηκε το 2018 από τις εκδόσεις Cambridge Scholars, όπως επίσης και τον συλλογικό τόμο Framing the Dialogues: How to Read Openings and Closures in Plato (μαζί με τον Καθ. Α. Τσακμάκη και τη Δρα Ε. Κακλαμάνου), o οποίος δημοσιεύτηκε το 2020 από τον εκδοτικό οίκο Brill.

H Δρ Παύλου υπήρξε μέχρι στιγμής η εμπνεύστρια και συντονίστρια πολλών έργων κοινωνικού ή περιβαλλοντικού προσανατολισμού. Με δική της πρωτοβουλία και χρηματοδότηση που έλαβε από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ φιλοτεχνήθηκε με έργα τέχνης εμπνευσμένα από οικολογική ποίηση το Περιβαλλοντικό Κέντρο Σαλαμιούς (2018), ενώ διοργάνωσε και τον πρώτο Παγκύπριο διαγωνισμό ποίησης Σαλαμιούς με θέμα το περιβάλλον (2017-18). Κατά την περίοδο της πανδημίας σχεδίασε και συντόνισε τη δράση «Διαδικτυακές συναντήσεις αγάπης» της ΘΣΕΚ, που στόχο είχε να φέρει σε επαφή σχολεία και γηροκομεία ή άλλα κοινωφελή ιδρύματα στην Κύπρο με σκοπό την ψυχαγωγία των ηλικιωμένων ή των ατόμων με αναπηρίες (βλ. εδώ). Η εν λόγω δράση διακρίθηκε με χρυσό βραβείο στα Cyprus Education Leaders Awards 2022 (βλ. εδώ)


dr-konstantinos-zormbas

Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς

Γεννήθηκε, το 1959, στη Λάρισα. Έλαβε το Πτυχίο Πολιτικών Επιστημών (Στρασβούργο 1981), της Κοινωνιολογίας (Καθολικό Ινστιτούτο και Σορβόννη, Παρίσι 1987) και της Θεολογίας (Θεολογικό Ινστιτούτο Αγίου Σεργίου, Παρίσι 1987). Πραγματοποίησε βασικές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία του Χριστιανισμού και στην Ποιμαντική Κοινωνιολογία. Έλαβε το Diplome D’ Etudes Approfondies (D.E.A.) με βαθμό «Άριστα» και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης στον Τομέα Ηθικής και Κοινωνιολογίας, απ’ όπου το 1996 έλαβε το Διδακτορικό Δίπλωμα με «Άριστα».

Εργάσθηκε ως επιστημονικός συνεργάτης της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης από το 1988 και μέχρι το 1999, συμβάλλοντας στο έργο της τοπικής Εκκλησίας με την επιστημονική έρευνα θεολογικών, κοινωνικών και άλλων εκκλησιαστικών ζητημάτων.

Έχει λάβει ενεργό μέρος με εισηγήσεις και παρεμβάσεις στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω των διαφόρων Επιτροπών του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, καθώς και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Υπηρέτησε στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία (ΜΕΑ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Βρυξέλλες, για Εκπαιδευτικά θέματα και θέματα Πολιτισμού. Συμμετείχε σε Ομάδες Εργασίας για θέματα Βιοηθικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην Ομάδα Σύνταξης του Άρθρου 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Από το 2015 είναι Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (Ερευνητικό Κέντρο ενταγμένο στον Νόμο 4310/2014 (Α΄258) βάσει του ΦΕΚ 4610/7-5-2019, Άρθρο 255). Εργάσθηκε ενεργά για την προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος. Είναι Άρχων Ιερομνήμων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και συμμετέχει ως Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (Ε.Η.Δ.Ε.) του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Έργα του «Η ανθρώπινη αξία στις κοινωνικές ουτοπίες», «Παγκοσμιοποίηση και Θρησκείες», «Ευρώπη-Θρησκεία-Πολιτισμός», «Πολιτική και Θρησκείες», «Οικολογική κρίση και Εκπαίδευση», «Λόγια Ελπίδος» (ποιητική συλλογή), κ.ά.


abtonis-kalogerakis

κ. Αντώνης Καλογεράκης

Ο Αντώνης Καλογεράκης γεννήθηκε στα Χανιά με καταγωγή από τα Ζυμβραγού του Δήμου Πλατανιά. Είναι αριστούχος διπλωματούχος περιβαλλοντολόγος μηχανικός του Πολυτεχνείου Κρήτης, έχει λάβει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με τριετή υποτροφία από το University of Calgary του Καναδά και εκπονεί διδακτορική διατριβή. Η επαγγελματική του εμπειρία περιλαμβάνει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στη δημοτική επιχείρηση «Κύδων Α.Ε.», επιστημονικού συνεργάτη στη «Βουλή των Ελλήνων», ερευνητή επί σειρά ετών σε επιστημονικά προγράμματα, στον τομέα του περιβάλλοντος, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της Βορείου Αμερικής. Εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Έχει αναλάβει οργάνωση συνεδρίων και είναι κριτής επιστημονικών άρθρων με συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς. Έχει διατελέσει μέλος της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης, υπεύθυνος επικοινωνίας μεταπτυχιακών φοιτητών του University of Calgary και πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών μηχανικών περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης. Επίσης, συντονίζει ραδιοφωνικές εκπομπές του «Ράδιο-Μαρτυρία» και προσφέρει εθελοντικές υπηρεσίες σε κοινωφελείς οργανισμούς.