Ανακύκλωση Χαρτιού (Γενική Περιγραφή)

Εργαστήριο Ανακύκλωσης Χαρτιού με εισαγωγή στις Ήπιες Μορφές Ενέργειας και Έμφαση στην Αειφόρο Ορθολογική Διαχείριση Πόρων

Ομάδα στόχος: Μαθητές Δημοτικού – Α΄ Γυμνασίου
Χώρος: Θ.Σ.Ε.Κ., Λευκωσία & Αίθουσα Τελετών Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα, Πάφος
Xρόνος: 5 & 6 Ιουλίου 2022, 16:00-19:00,   7 Ioυλίου, 15:30-18:30
Διδάσκων: Αντώνης Καλογεράκης, Υπεύθυνος Ινστιτούτου Οικολογίας της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης

Περιγραφή

Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου, τα παιδιά, έχοντας ως πρώτη ύλη χαρτιά που δεν χρειάζονται, θα παρακολουθήσουν τα βήματα της παραγωγής χαρτοπολτού με απλό και κατανοητό τρόπο, παρασκευάζοντας στο τέλος το δικό τους ανακυκλωμένο χαρτόνι.

Στόχος Εργαστήριου

Το Εργαστήριο στοχεύει στο να κατανοήσουν οι μαθητές τη σημασία και την αξία της ανακύκλωσης, συμμετέχοντας οι ίδιοι σε όλα τα στάδια της διαδικασίας και αναλύοντας τις βασικές αρχές της αειφορίας. Σκοπός του Εργαστηρίου είναι οι μαθητές να μάθουν να μην καταναλώνουν άσκοπα πολύτιμους φυσικούς πόρους, αλλά να συμμετέχουν στη διαδικασία της ανακύκλωσης στην πράξη, καλλιεργώντας με αυτό τον τρόπο την οικολογική τους συνείδηση.

Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα

Μετά το πέρας του Εργαστηρίου οι συμμετέχοντες αναμένεται να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος, αντιλαμβανόμενοι με βιωματικό τρόπο την αξία και ενός απλού κομματιού χαρτιού για τη ζωή στον πλανήτη.

Βιογραφικό Διδάσκοντος

Ο Αντώνης Καλογεράκης είναι αριστούχος διπλωματούχος Μηχανικός Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης, λαμβάνοντας υποτροφία από το University of Calgary του Καναδά και υποψήφιος διδάκτορας με υποστροφία, στο Lancaster University της Αγγλίας. Η επαγγελματική του εμπειρία περιλαμβάνει καθήκοντα ερευνητή επί σειρά ετών σε επιστημονικά προγράμματα, στον τομέα του περιβάλλοντος, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της Βορείου Αμερικής. Είναι Υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας, το οποίο είναι Παράρτημα της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης. Εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Είναι κριτής επιστημονικών άρθρων με συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς, αναπτύσσει Εργαστήρια STEM, οργανώνει διεθνή και εθνικά Συνέδρια.