Μουσικό Εργαστήριο (Γενική Περιγραφή)

Μουσικό Εργαστήριο «Αφουγκράσου τη φύση»

Oμάδα στόχος: Μαθητές Δημοτικού-Α΄Γυμνασίου
Χώρος: Θ.Σ.Ε.Κ., Λευκωσία
Χρόνος: 13 Ιουλίου 2022, 10:00-13:00
Διδάσκoντες/Εμψυχωτές: Γιώργος Καλλονάς & Έλλη Μιχαήλ

Περιγραφή Εργαστηρίου

Το Εργαστήριο θα επικεντρωθεί στη δημιουργία μιας ηχοιστορίας βασισμένης σε προκαθορισμένο σενάριο, το οποίο θα στηρίζεται στις γνώσεις που θα αποκομίσουν οι μαθητές στο Εργαστήριο Ανακύκλωσης Χαρτιού. Οι μαθητές θα κληθούν να δημιουργήσουν ήχους με μουσικά όργανα, σπόρους και άλλα αντικείμενα από το φυσικό περιβάλλον.

Στόχος Εργαστηρίου

Το Εργαστήριο στοχεύει στο να δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις γνώσεις που αποκόμισαν από το Εργαστήριο ανακύκλωσης χαρτιού στη σύνθεση μιας ιστορίας, αλλά και να τα παρακινήσει να “αφουγκράζονται” με μεγαλύτερη προσοχή τους ήχους και τα μηνύματα της φύσης – τον φλοίσβο των κυμάτων, το θρόισμα των φύλλων, το κελάρυσμα του νερού, το τιτίβισμα των πουλιών, το σφύριγμα του αέρα.

Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα

Μετά το πέρας του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες αναμένεται να έχουν ευαισθητοποιηθεί σε ζητήματα περιβαλλοντικής υφής, να έχουν καλλιεργήσει την οικολογική τους συνείδηση αλλά και να αντιληφθούν τη μουσική ως μέσο έκφρασης σκέψεων, προβληματισμών και συναισθημάτων.

Γιώργος Καλλονάς

Ο Γιώργος Καλλονάς γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1997. Αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο Λευκωσίας το 2015. Σπούδασε Μουσική (Bachelor of Music) στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου με κύριο όργανο «Κλασσικό Τραγούδι» (2015-2019). Από το 2019 μέχρι σήμερα είναι φοιτητής στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου. Παράλληλα εργάζεται στο Μουσικό Εργαστήρι “A Piacere” ως δάσκαλος βιολιού και φλάουτου, ενώ συνεργάζεται και με διάφορα Νηπιαγωγεία και Ωδεία της Επαρχίας Λευκωσίας.

Έλλη Μιχαήλ

Η Έλλη Μιχαήλ σπούδασε Εθνομουσικολογία και Νεοελληνικές Σπουδές (ΜΑ) στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Διευθύνει το Windcraft Music Centre, το οποίο ειδικεύεται στη διδασκαλία πνευστών οργάνων, και από το 2010 είναι αφοσιωμένη στη διδασκαλία του σαξοφώνου και την έρευνα της Κυπριακής παραδοσιακής μουσικής. Το 2013 δημιούργησε την μπάντα πνευστών “Windcraft Band”, όπου συμμετέχει ως μαέστρος, σαξοφωνίστρια και διασκευάστρια. Είναι επίσης η ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Windcraft Loud και η διοργανώτρια του Windcraft Music Fest, το οποίο πραγματοποιείται από το 2014 στα Κατύδατα. Παράλληλα, διοργανώνει τακτικά συναυλίες με σχήματα από την Κύπρο και το εξωτερικό καθώς και βιωματικά μουσικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες. Το 2016 της απονεμήθηκε από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και την Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα το Βραβείο Νεολαίας στην κατηγορία Πολιτισμός, για το αξιόλογο πολιτιστικό της έργο.