Εικαστικό Εργαστήριο (Γενική Περιγραφή)

Εικαστικό Εργαστήριο Γνωρίζοντας τις «ρίζες» μας: Η αθηενίτικη ολόπλουμη δαντέλα ως μέσο γνώσης και ανάπτυξης διαγενεακών και περιβαλλοντικών σχέσεων

Oμάδα στόχος: Μαθητές Δημοτικού-Α΄ Γυμνασίου
Χώρος: Θ.Σ.Ε.Κ., Λευκωσία
Xρόνος: 14 Ioυλίου 2022, 10:00-13:00
Διδάσκουσα/Εμψυχώτρια: Δρ Τερέζα Μαρκίδου

Περιγραφή Εργαστηρίου

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές έρευνες και μελέτες που καταδεικνύουν τη χρήση των τεχνών στην ενίσχυση των διαγενεακών σχέσεων, και ειδικότερα στα θετικά αποτελέσματα που έχει η ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ παιδιών και ηλικιωμένων. Τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στο Εργαστήριο θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν και να εμπνευστούν από τη δαντέλα «βενίς» ή «πιττωτή» και την αθηενίτικη ολόπλουμη δαντέλα. Αφού μελετήσουν τα χαρακτηριστικά της αθηενίτικης δαντέλας μέσα από πηγές, τα παιδιά θα κληθούν να μαζέψουν τα ίδια στοιχεία από τη φύση και θα δημιουργήσουν τα δικά τους μοτίβα, τα οποία αργότερα θα μετατρέψουν σε χαρακτικά ή/και μονοτυπίες σε πολυστερίνη ή λινόλεουμ. Τα χαρακτικά θα τυπωθούν σε υφασμάτινες τσάντες, ξύλινη επιφάνεια (η οποία μπορεί αργότερα να μετατραπεί σε τραπέζι για να κάθονται οι ηλικιωμένοι) καθώς και γλάστρες με φυτά τα οποία θα δοθούν στους ενοίκους της Κλεανθείου Στέγης Ηλικιωμένων στην Αθηένου ως δώρα από τα παιδιά, για να τα διατηρήσουν και να τα προσέχουν. Εάν υπάρξει δυνατότητα, θα ακολουθήσει διαδικτυακή συνάντηση, όπου τα παιδιά θα συναντήσουν τους παππούδες και γιαγιάδες που έλαβαν τα δώρα τους, με στόχο τη διάδραση και τον διάλογο.

Στόχος Εργαστήριου

Στόχος του Εικαστικού Εργαστηρίου είναι αφενός η ανάπτυξη των διαγενεακών σχέσεων μέσα από δύο εικαστικές πρακτικές που αφορούν τόσο την περιβαλλοντική βιωσιμότητα όσο και την προώθηση της πολιτισμικής κληρονομιάς της Αθηένου, στην οποία βρίσκεται και η Κλεάνθειος Στέγη Ηλικιωμένων. Αφετέρου, η γνωριμία των μαθητών με την αθηενίτικη δαντέλα και η κατασκευή σχετικών χειροτεχνιών με υλικά από τη φύση με σκοπό να μοιραστούν τις χειροτεχνίες αυτές με τα άτομα της τρίτης ηλικίας, ως ένδειξη αγάπης και προσφοράς.

Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα

Με το πέρας του Εργαστηρίου οι μαθητές αναμένεται να γνωρίζουν τα βασικά γνωρίσματα της ολόπλουμης αθηενίτικης δαντέλας, να έχουν ευαισθητοποιηθεί γύρω από τη σημασία της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας αλλά να έχουν αναπτύξει το αίσθημα της ενεργού πολιτότητας.

Βιογραφικό Διδάσκουσας/Εμψυχώτριας

H Τερέζα Μαρκίδου είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι διδάκτωρ Παιδαγωγικών Επιστημών στις Εικαστικές Τέχνες στην Εκπαίδευση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του Παν. του Λονδίνου (UCL Institute of Education). Έχει εργαστεί σε δημόσια σχολεία στο Λονδίνο και ως ειδική επιστήμονας στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κύπρου. Από το 2012 εργάζεται ως εκπαιδευτικός αλλά και ως ειδική παιδαγωγός Εικαστικών Τεχνών σε δημόσια σχολεία της Κύπρου. Τα τελευταία πέντε χρόνια είναι Επιστημονική Συνεργάτις στο Τμήμα Τεχνών της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής του Ευρωπαϊκού Παν. Κύπρου. Διδάσκει μαθήματα που αφορούν τις Ιστορικές Διαστάσεις των Τεχνών στην Εκπαίδευση, τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, Σύγχρονα Θέματα Τέχνης και τις Εκπαιδευτικές Προεκτάσεις των Εικαστικών Τεχνών. Το 2015-2016 βραβεύθηκε με την υποτροφία Επισκέπτη Ακαδημαϊκού από τη Fulbright, για να πραγματοποιήσει έρευνα για το Αρχείο Παιδικής Τέχνης του ΥΠΠΑΝ σε συνεργασία με το Teachers College του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη, Η.Π.Α. Διετέλεσε, επίσης, Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Εκπαίδευσης μέσω των Τεχνών (Κ.Ο.Ε.Τ), μέλους του διεθνούς οργανισμού International Society of Education through the Arts (InSEA) από το 2011-2015. Τα ειδικά της ερευνητικά ενδιαφέροντα αφορούν τη διδακτική μεθοδολογία των εικαστικών τεχνών στη σχολική εκπαίδευση, τις κοινωνικο-πολιτισμικές διαστάσεις του παιδικού ιχνογραφήματος, την ερευνητική αξιοποίηση αρχείων, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση διαμέσου των τεχνών, τη διαχείριση της διαφορετικότητας και την ανάπτυξη ενσυναίσθησης μέσα από εικαστικές παρεμβάσεις, και τον ρόλο των καλλιτεχνών στην εκπαίδευση.