Εργαστήριο Αnimation (Γενική Περιγραφή)

Εργαστήριο Αnimation "Ταξίδι στην Ανταρκτική"

Ομάδα στόχος: Παιδιά από 12 μέχρι 22 χρονών
Χώρος: Kimonos Art Center
Χρόνος: 23 & 24 Ioυλίου 2022, 9:00-17:00
Αριθμός συμμετεχόντων: 12

Περιγραφή

Το εργαστήριο θα διευθύνουν από κοινού ο Χαράλαμπος Μαργαρίτης και ο Alexandre Gautier, Γάλλος εικαστικός και animator ο οποίος για τα τέσσερα τελευταία χρόνια επισκέφθηκε κατ’ επανάληψη την Ανταρκτική εργαζόμενος στη συντήρηση των υποδομών της Γαλλικής επιστημονικής βάσης. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα παρουσιαστεί από πλούσιο οπτικό υλικό από φωτογραφίες και σχέδια που έκανε ο Gautier κατά την πολύμηνη παραμονή του στην Ανταρκτική. Μέσα από συζήτηση των δύο διδασκόντων με τους συμμετέχοντες σχετικά με το περιβάλλον της ηπείρου, τις επιστημονικές ανακαλύψεις που γίνονται εκεί και τις επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή, θα προκύψουν ιδέες για μικρές ιστορίες οι οποίες θα αναπτυχθούν σε μορφή σεναρίου για τη δημιουργία μιας μικρής ανθολογίας ταινιών.

Στόχοι

Το εργαστήριο στοχεύει:
α) στην ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων γύρω από το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής του περιβάλλοντος με έμφαση στην Ανταρκτική
β) στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με τις τεχνικές του animation. Οι συμμετέχοντες θα ακολουθήσουν τη διαδικασία παραγωγής μια ταινίας μικρού μήκους animation σε όλα της τα στάδια, από τη σύλληψη της αρχικής ιδέας, την οργάνωσή της σε σενάριο και στόρυμπορντ, τα γυρίσματα και την ολοκλήρωσή της με το μοντάζ και την προσθήκη ήχου. Οι συμμετέχοντες θα μυηθούν στις τεχνικές χειροποίητου animation με την τεχνική των αποκομμάτων (cut out). Θα μάθουν πώς λειτουργεί ένα στούντιο animation, πώς χρησιμοποιείται μια κάμερα για τη φωτογράφιση των αντικειμένων της ταινίας και πώς η διαδικασία υποβοηθείται με τη χρήση υπολογιστή και αντίστοιχων προγραμμάτων.

Προσδοκώμενα αποτελέσματα

Μετά το πέρας του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες αναμένεται:
α) να έχουν ευαισθητοποιηθεί και συνειδητοποιήσει σε μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και πώς αυτές επηρεάζουν κυρίως την Ανταρκτική
β) να έχουν εξοικειωθεί με τη διαδικασία προετοιμασίας, παραγωγής και μετα-παραγωγής μιας ταινίας animation. Θα μπορούν να αντιληφθούν ποιες είναι οι συνθήκες υπό τις οποίες δημιουργείται η εντύπωση της κίνησης σε αντικείμενα στο πλαίσιο της κατασκευής μιας ταινίας και θα έχουν μια γενική ιδέα για την ψηφιακή της επεξεργασία ώστε να καταλήξει στην τελική της μορφή.

Βιογραφικό σημείωμα διδασκόντων

Ο Χαράλαμπος Μαργαρίτης αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού το 2012. Το έργο του επικεντρώνεται στο animation, τη χαρακτική, το σχέδιο, τη ζωγραφική και τα κόμικς. Το 2010 μελέτησε τις παραδοσιακές τεχνικές αγιογραφίας με τον ιερομόναχο Παΐσιο Αγραπίδη στο κελί τον Αγίων Αρχαγγέλων στις Καρυές του Αγίου Όρους, για τρεις μήνες. Από το 2014 συνεργάζεται με το σχήμα μουσικής δωματίου Trio Dell’Arte για την παραγωγή ταινιών animation για προβολή στο πλαίσιο κονσέρτων. Ζει και εργάζεται στην Πάφο της Κύπρου όπου, το 2015 συν-ίδρυσε το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος. Διδάσκει τεχνικές animation, σχέδιο, χαρακτική και κόμικς εκεί. Από το 2019 διδάσκει animation στο Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Το 2017 συμμετείχε σε διάφορα έργα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ΠΑΦΟΣ2017. Μεταξύ άλλων, ήταν ο επιμελητής οτυ έργου Το Μεγάλο Μωσαϊκό, μέρος του bid book της ΠΠΕ ΠΑΦΟΣ2017. Από το 2017 διευθύνει το διεθνές φεστιβάλ animation με τίτλο The Animattikon Project, το οποίο ιδρύθηκε στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ΠΑΦΟΣ2017, και το οποίο λαμβάνει χώρα ετήσια στην Πάφο, σε παραγωγή του Κέντρου Τεχνών Κίμωνος. Οι ταινίες του έχουν επιλεγεί σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ και έχει συμμετάσχει ως μέλος κριτικής επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros και στο Viborg Animation Festival. Από το 2018 είναι ο πρέσβης των Ευρωπαϊκών Βραβείων Animation στην Κύπρο.

O Alexandre Gautier είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών του Παρισιού. Με το τέλος των σπουδών του απομακρύνεται από τον χώρο της τέχνης και ασχολείται με την ξυλουργική. Το 2018 υποβάλλει αίτηση σε μια ανοικτή πρόσκληση από την επιστημονική αποστολή στην Ανταρκτική, που ζητά εργάτες για τη συντήρηση των υποδομών της Γαλλικής βάσης Paul-Emile Victor. Τον Οκτώβριο του 2018 πραγματοποιεί το πρώτο τετράμηνο ταξίδι του στην Ανταρκτική, το οποίο θα επαναλάβει για τα επόμενα τρία χρόνια. Τον Μάρτιο του 2022 επιστρέφει από το τελευταίο του ταξίδι στη λευκή ήπειρο. Από τότε, εργάζεται μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας ως εικαστικός και animator.