Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023 το Βιωματικό Εργαστήριο «Aξιοποιώντας τις τέχνες για μια βιώσιμη ανάπτυξη», που συνδιοργάνωσε το Έργο AUGE (Αdvancing Utterly Green Environments) με τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του ΥΠΑΝ. Το Εργαστήριο, το οποίο απευθυνόταν σε Εκπαιδευτικούς Τέχνης Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, άνοιξε με σύντομη παρουσίαση του Έργου AUGE από τη Συντονίστρια, Δρα Μαρία Παύλου, και με Χαιρετισμό από τον Διευθυντή της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου, Πρωτ. Κυπριανό Κουντούρη. Ακολούθησε ευσύνοπτη παρουσίαση από την κ. Σωτηρούλα Ζίττη, η οποία μίλησε για το όραμα και το έργο της ομάδας Precious Plastic, που δραστηριοποιείται στον τομέα της καταπολέμησης της πλαστικής ρύπανσης, και απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση στους συμμετέχοντες για συνεργασία και από κοινού δράσεις.
Το κυρίως βιωματικό εργαστήριο ήταν δομημένο σε δύο μέρη. Στο πρώτο, πιο θεωρητικό μέρος, η Δρ Φοίβη Αντωνίου συζήτησε με τους συμμετέχοντες για την έννοια της «βιωσιμότητας» και για το πώς οι τέχνες δύνανται να αξιοποιηθούν για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων, έγινε αναφορά σε διάφορους καλλιτέχνες, που μέσω πρωτοποριακών και ρηξικέλευθων έργων επιχειρούν να προβληματίσουν και να «συν-κινήσουν» το ευρύ κοινό για οικολογικά ζητήματα. Οι συμμετέχοντες είχαν, επίσης, την ευκαιρία να αναφερθούν στις ποικίλες και αξιόλογες δράσεις που υλοποιούνται στο μάθημα της τέχνης στα σχολεία τους με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών τόσο σε περιβαλλοντικά όσο και σε άλλα αξιακά ζητήματα, στους οικονομικούς και γραφειοκρατικούς σκοπέλους που αντιμετωπίζουν στη διάχυση των εν λόγω δράσεων, όπως επίσης και στους παράγοντες που δυσχεραίνουν το γενικότερο έργο τους λόγω της εν πολλοίς παραγκωνισμένης θέσης του μαθήματος της Τέχνης. Στο δεύτερο μέρος του Εργαστηρίου, το οποίο ήταν πιο πρακτικό, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να φιλοτεχνήσουν τα δικά τους έργα με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών.
Ευχαριστούμε θερμά τη Δρα Φοίβη Αντωνίου για τον συντονισμό του Εργαστηρίου, όπως και τους 27 εκπαιδευτικούς και εικαστικούς (από 23 διαφορετικά σχολεία από όλη την Κύπρο) για την ενεργό συμμετοχή τους. Ο εποικοδομητικός, ανιδιοτελής και ειλικρινής διάλογος είναι πάντα αναζωογονητικός και παρέχει ευκαιρίες για προβληματισμό, στοχασμό, αναστοχασμό και αναθεώρηση. Ευελπιστούμε ότι, επιπρόσθετα, το Βιωματικό Εργαστήριο υπήρξε και αφόρμηση τόσο για περαιτέρω έμπνευση όσο και για δικτύωση και νέες συνεργασίες. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε για τις απέριττα όμορφες κατασκευές που φιλοτέχνησαν οι συμμετέχοντες, ενοφθαλμίζοντας με νέα ζωή άχρηστα υλικά, καταδεικνύοντας έτσι με τον πιο εύγλωττο τρόπο τις άπειρες δυνατότητες που αναφύονται όταν υπάρχει μεράκι, αγάπη και πάθος για ό,τι κάνουμε. Παραλλάζοντας ένα απόφθεγμα του Michelangelo, για να απελευθερώσουμε τους αγγέλους που κρύβονται μέσα στις πέτρες, πρέπει πρώτα να μπορέσουμε και να θέλουμε να τους δούμε.