Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο Εργαστήριο Αnimation «Tαξίδι στην Ανταρκτική», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Ιουλίου στο Kέντρο Τεχνών Κίμωνος στην Πάφο, στο πλαίσιο του Έργου AUGE (Advancing Utterly Green Environments), που συντονίζεται από τη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου (με Εταίρο την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης) και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+. Το εργαστήριο δίδαξαν οι εικαστικοί και animators Χαράλαμπος Μαργαρίτης και Alexandre Gautier. Οι δύο πρώτες ώρες του Εργαστηρίου αφιερώθηκαν σε μια μεστή και καθόλα ενδιαφέρουσα παρουσίαση της ζωής στην Ανταρκτική από τον Alexandre Gautier, o oποίος έζησε για 4 χρόνια στη μακρινή ήπειρο, εργαζόμενος στη συντήρηση των υποδομών της Γαλλικής επιστημονικής βάσης. Η παρουσίαση έγινε στα γαλλικά, με διερμηνέα τον Χαράλαμπο Μαργαρίτη, ο οποίος στο παρόν στάδιο ετοιμάζει σε συνεργασία με τον Έλληνα σκηνοθέτη Χρήστο Πανάγο και τον ίδιο τον Alexandre Gautier το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ animation με τίτλο Vast Blue Antarctica (https://el.kimonosartcenter.com/antarctica)
Ο Alexandre Gautier μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό και βίντεο από την Ανταρκτική, όπως και συναφή animations που ετοίμασε, παρέχοντας πλούτο πληροφοριών σχετικά με τη δύσκολη πρόσβαση στην αχανή terra incognita, τις καιρικές συνθήκες στις ακτές και στην ενδοχώρα, τις εθνικές αποστολές που βρίσκονται εγκατεστημένες εκεί για τη διεξαγωγή έρευνας αλλά και τις δεσμεύσεις τους με τη «συνθήκη» της Ανταρκτικής. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση που έγινε για τα εναέρια, χερσαία και θαλάσσια ζώα της Ανταρκτικής (π.χ. γλάρους, πιγκουίνους, φώκιες και θαλάσσιους λέοντες), με πληθώρα πληροφοριών για τις συνθήκες διαβίωσης και αναπαραγωγής τους, τις συνήθειες και τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα, αλλά και τις ιδιαιτερότητες και τη μοναδικότητά τους. Τέλος, αναφορά έγινε στην οικολογική καταστροφή που απειλεί και την Ανταρκτική, με ειδική αναφορά στα μικροπλαστικά που εντοπίστηκαν πρόσφατα σε φρέσκο χιόνι της ηπείρου, αλλά και στα όσα διακυβεύονται με τα υφιστάμενα σχέδια τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, καθότι η μαζική άφιξη τουριστών στην εν πολλοίς παρθένα ακόμη ήπειρο εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον.
Μετά το πέρας της παρουσίασης, οι συμμετέχοντες μεταφέρθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Κέντρου Τεχνών Κίμωνος, ούτως ώστε να μυηθούν, ακριθιγώς έστω, στον κόσμο του χειροποίητου animation με την τεχνική των αποκομμάτων (cut out), να δουν πώς λειτουργεί ένα στούντιο animation, πώς χρησιμοποιείται μια κάμερα για τη φωτογράφιση των αντικειμένων της ταινίας και πώς η διαδικασία υποβοηθείται με τη χρήση υπολογιστή και αντίστοιχων προγραμμάτων. Η προκαταρκτική παρουσίαση έγινε από τον Χαράλαμπο Μαργαρίτη, ο οποίος συζήτησε με τους συμμετέχοντες για τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του animation, για τους τρόπους με τους οποίους επιτυγχάνεται η κίνηση μέσω στατικών εικόνων, για τον καθοριστικό ρόλο που δύναται να παίξει ο ήχος σε ένα animation, όπως και για τη σημασία του τελικού μοντάζ. Μετά την ευσύνοπτη αλλά μεστή εισαγωγή οι συμμετέχοντες, αφού χωρίστηκαν σε ομάδες, κλήθηκαν να σκεφτούν ένα σενάριο για το δικό τους animation, αντλώντας έμπνευση και ερεθίσματα από το πρωινό τους νοερό ταξίδι στην Ανταρκτική με απώτερο σκοπό να στείλουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα για την οικολογική καταστροφή που ήδη άρχισε να συντελείται και η οποία απειλεί να αμαυρώσει το αχανές λευκό της Ανταρκτικής. Στις 12 συνολικά ώρες που είχαν στη διάθεσή τους οι συμμετέχοντες είχαν τη μοναδική ευκαιρία, υπό την καθοδήγηση του Χαράλαμπου Μαργαρίτη και του Alexandre Gautier, να ακολουθήσουν τη διαδικασία παραγωγής μια ταινίας μικρού μήκους animation σε όλα της τα στάδια: από τη σύλληψη της αρχικής ιδέας, την οργάνωσή της σε σενάριο και στόρυμπορντ, τα γυρίσματα και την ολοκλήρωσή της με το μοντάζ και την προσθήκη ήχου. Απότοκος της προσπάθειας αυτής υπήρξε η ταινία με τίτλο “Ταξίδι στην Ανταρκτική” σε σκηνοθεσία όλων των συμμετεχόντων.
Ένα μεγάλο ΕΥ ΓΕ σε όλους τους συμμετέχοντες για τη συνεργασία, το μεράκι, τις ωραίες ιδέες και το ενδιαφέρον τους. Θερμές ευχαριστίες, επίσης, στον Χαράλαμπο Μαργαρίτη και στον Αlexandre Gautier για την άρτια οργάνωση και διδασκαλία του εργαστηρίου, αλλά και στο Κέντρο Τεχνών Κίμωνος για τη φιλοξενία. Τόσο το νοερό ταξίδι στην Ανταρκτική όσο και το βιωματικό-διαδραστικό ταξίδι στον κόσμο του animation υπήρξαν καθόλα ενδιαφέρουσες εμπειρίες που παρείχαν στους συμμετέχοντες, αφενός πολλαπλά ερεθίσματα για σκέψη και προβληματισμό, αφετέρου την ευκαιρία να πειραματιστούν με έναν νέο τρόπο καλλιτεχνικής έκφρασης. Πέρα από τα πιο πάνω, το εργαστήριο έδωσε, επίσης, την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αφήσουν για λίγο στην άκρη την ιλιγγιώδη ταχύτητα των ηλεκτρονικών τους συσκευών και να βιώσουν έναν διαφορετικό, πιο αργό και «πυκνό» χρόνο, όπου ακόμη και η πιο ελάχιστη κίνηση, για να διακρίνεται από αρμονία και αισθητική, προϋποθέτει υπομονή, αφοσίωση και μια γερή δόση από την αρχαιοελληνική έννοια της «σχολής».