ΘΣΕΚ & ΟΑΚ

theo-logo

ΘΣΕΚ

Η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου (ΘΣΕΚ) είναι Ιδιωτική Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Υ.Π.Π. 7.14.10.37) που ιδρύθηκε το 2015. Λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός φιλανθρωπικός οργανισμός και με την ηθική και οικονομική υποστήριξη της Εκκλησίας της Κύπρου. Η Θ.Σ.Ε.Κ. προσφέρει το μοναδικό στην Κύπρο αναγνωρισμένο και αξιολογημένο-πιστοποιημένο, τετραετές Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Θεολογία. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 η Θ.Σ.Ε.Κ. προσφέρει και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Εφαρμογές Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής στην Κοινότητα (2 Έτη/120 ECTS, Μάστερ)». Η Θ.Σ.Ε.Κ. στόχο έχει να μορφώνει ανθρώπους, οι οποίοι θα μπορούν να υπηρετήσουν την εκκλησιαστική, πνευματική, κοινωνική, πολιτιστική, εκπαιδευτική και επιστημονική αποστολή της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο, και να εξυπηρετούν τη διακονία της Εκκλησίας εν γένει τόσο σε τοπικό, όσο και σε διορθόδοξο, διαχριστιανικό, διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό επίπεδο.

Βασική αρχή της ΘΣΕΚ είναι ότι τα ΑΕΙ οφείλουν να μην είναι απρόσιτοι ελεφάντινοι πύργοι, αλλά να έχουν τις πύλες τους ανοικτές και να αφουγκράζονται τις ανάγκες της κοινωνίας σε τοπικό και σε διεθνές επίπεδο. Τόσο το Έργο AUGE  όσο και τα άλλα Έργα στα οποία συμμετέχει η ΘΣΕΚ και πρωτίστως τα δύο προσφερόμενα ΠΣ της έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα αυτή την κοινωνική ευθύνη. Πάνω σε αυτό το χρέος εδράζεται, άλλωστε, και το όραμα της Σχολής, που είναι, αφενός να εκπαιδεύει στελέχη που θα υπηρετούν την εκκλησία και την κοινωνία, αφετέρου να καλύπτει κενά ή να αναβαθμίζει υφιστάμενες υπηρεσίες σχετικές με την κοινωνία και την ψυχική υγεία. Για παράδειγμα, οι φοιτητές του ΜΠΣ έχουν την ευκαιρία, είτε στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης είτε κατά την εκπόνηση της διπλωματικής διατριβής τους, να εμπλακούν ενεργά με διάφορους κοινωνικούς φορείς, συμβάλλοντας ουσιαστικά στο έργο τους. Ενδεικτικά αναφέρεται η συμμετοχή φοιτητών σε προγράμματα και υπηρεσίες του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού («Μετανάστευση: Η ιστορία του Λίνου και της Φλώρας», Υπηρεσία Ψυχοκοινωνικής Στήριξης «Ας μιλήσουμε») και της Κεντρικής Υπηρεσίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ταμασού. Η κοινωνική προσφορά της Σχολής εκτείνεται και πέρα από τα ΠΣ, σε πολλές άλλες δράσεις με κοινωνικό προσανατολισμό (π.χ. ανοικτές διαλέξεις ποικίλης θεματικής με ομιλητές από την Κύπρο και το εξωτερικό, τακτικές επισκέψεις φοιτητών στο Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας για τη μουσική ψυχαγωγία των φιλοξενούμενων του Κέντρου, αιμοδοσίες, περιβαλλοντικές δράσεις κ.ά.). Ικανός αριθμός φοιτητών εμπλέκεται και σε ερευνητικά προγράμματα με κοινωνική διάσταση στα οποία συμμετέχει η Σχολή (π.χ. Πρόγραμμα SEMELI για τον ψηφιακό γραμματισμό νεαρών κρατουμένων). Ειδική μνεία πρέπει να γίνει, τέλος, σε πρωτοβουλίες που ανέπτυξε η Σχολή κατά την περίοδο της πανδημίας, όπως το έργο «Συμβουλευτική εν καιρώ Πανδημίας», που υλοποιήθηκε από δύο μεταπτυχιακές φοιτήτριες υπό την εποπτεία της Αναπλ. Καθηγήτριας Όλγας Σολομώντος-Κουντούρη, αλλά και το πρόγραμμα «Διαδικτυακές Συναντήσεις Αγάπης» που υλοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Επίκουρης Καθηγήτριας Μαρίας Παύλου και στόχο είχε την εξ αποστάσεως διάδραση νηπίων και μαθητών με άτομα τρίτης ηλικίας και με άτομα με αναπηρίες.

Iστοσελίδα: www.theo.ac.cy

ΟΑΚ

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) είναι Κοινωφελές Ίδρυμα, το οποίο υπηρετεί τη διεθνή και τοπική κοινότητα από το 1968το 1968, οργανώνοντας διεθνή σεμινάρια, συνέδρια, εκπαιδευτικά – ερευνητικά προγράμματα και εκδόσεις. Πάγια επιδίωξη της ΟΑΚ αποτελεί η συνεργασία και η σύμπραξη με άλλους φορείς και η από κοινού συζήτηση, με πνεύμα σεβασμού στην ετερότητα του καθενός, των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας. Από το 2019 η Ακαδημία αποτελεί Ερευνητικό Κέντρο αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας (ΦΕΚ 4610/7-5-2019, Άρθρο 255), και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Θρησκευτικών Επιστημών (EuARe) και του Συνδέσμου των Ακαδημιών της Ευρώπης (OIKOS EUROPE). 

Η ΟΑΚ:

α) Υλοποιεί τοπικά, εθνικά και διεθνή συνέδρια με δική της διοργάνωση ή σε συνεργασία με Εκκλησίες, Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Επιστημονικούς Οργανισμούς.

β) Αναπτύσσει προγράμματα και δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

γ) Παράγει επιστημονικό έργο στους τομείς της θεολογίας και του περιβάλλοντος.

Η ΟΑΚ, ίδρυσε το 1991, ως Παράρτημά της το Ινστιτούτο Θεολογίας & Οικολογίας (ΙΘΟ) ανταποκρινόμενο εμπράκτως στην προτροπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως κάθε άνθρωπος εργαστεί υπέρ της προστασίας της Θείας Δημιουργίας. Το ΙΘΟ αναπτύσσει τη δραστηριότητά του, καλλιεργώντας τον διάλογο ανάμεσα στην Οικολογία & τη Θεολογία, ως έννοιες αλληλένδετες με κοινή αφετηρία και επιδίωξη την αειφορία. Το ΙΘΟ αποτελεί βασικό πυλώνα προσέλκυσης καινοτόμων προγραμμάτων του Ερευνητικού Κέντρου της ΟΑΚ.

Βαρύτητα δίδεται σε θέματα εκπαίδευσης, με υλοποίηση από το 2017: «Διαδραστικού –Βιωματικού Εργαστηρίου Ανακύκλωσης Χαρτιού, με Εισαγωγή στις Ήπιες Μορφές Ενέργειας & Έμφαση στην Αειφόρο Ορθολογική Διαχείριση Πόρων». Επίσης, η ΟΑΚ διαθέτει Μουσείο Κρητικών Βοτάνων, έχει εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά 50kWp, διοργανώνει περιβαλλοντικά συνέδρια, αναπτύσσει καλές πρακτικές, με ιδιαίτερη αναφορά στην κλιματική κρίση, στην εξοικονόμηση, τη βιοποικιλότητα, τη βιολογική καλλιέργεια, την ενεργειακή δημοκρατία.

Iστοσελίδα: www.oac.gr