Βότανα της Βίβλου και Βοτανόκηπος (Γενική Περιγραφή)

Ομάδα στόχος: Μαθητές Δημοτικού – Α΄ Γυμνασίου
Χώρος:  Θ.Σ.Ε.Κ., Λευκωσία
Χρόνος, 4 Ιουλίου, 17:00-19:00
Διδάσκων: Αντώνης Καλογεράκης, Υπεύθυνος Ινστιτούτου Οικολογίας
της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης

 Περιγραφή Eργαστηρίου

Το Εργαστήριο θα εισαγάγει τους συμμετέχοντες στα βότανα, με ειδικές αναφορές στα βότανα της Βίβλου. Αφού παρουσιάσουν στο πλαίσιο της ομάδας ένα βότανο της επιλογής τους, το οποίο θα έχουν επιλέξει εκ των προτέρων, οι συμμετέχοντες θα φτιάξουν έναν μικρό βοτανικό κήπο στο προαύλιο της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου. Τα μικρά παιδιά μπορούν να συμμετάσχουν στο Εργαστήριο συνοδευόμενα από τους γονείς ή τους παππούδες τους.

Στόχος Εργαστήριου

Να γνωρίσουν οι μαθητές κάποια βασικά βότανα της Βίβλου και να φτιάξουν έναν βοτανόκηπο στην αυλή της Θ.Σ.Ε.Κ., ενισχύοντας έτσι τα αισθήματα σεβασμού τους προς την Κτίση και κατανοώντας με βιωματικό τρόπο ότι κάθε “πράσινη” πράξη, είναι στην ουσία της μια πράξη αγάπης και προσφοράς όχι μόνο προς το περιβάλλον αλλά και προς τον συνάνθρωπο.

Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα

 Μετά το πέρας του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες αναμένεται ότι θα έχουν μάθει κάποιες πληροφορίες σχετικά με σημαντικά βότανα, ότι θα έχουν γνωρίσει κάποια από τα βότανα της Βίβλου και ότι θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα βότανα που θα φυτέψουν στον βοτανικό κήπο που θα φτιάξουν.

Βιογραφικό Διδάσκοντος

Ο Αντώνης Καλογεράκης είναι αριστούχος διπλωματούχος Μηχανικός Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης, λαμβάνοντας υποτροφία από το University of Calgary του Καναδά και υποψήφιος διδάκτορας με υποστροφία, στο Lancaster University της Αγγλίας. Η επαγγελματική του εμπειρία περιλαμβάνει καθήκοντα ερευνητή επί σειρά ετών σε επιστημονικά προγράμματα, στον τομέα του περιβάλλοντος, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της Βορείου Αμερικής. Είναι Υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας, το οποίο είναι Παράρτημα της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης. Εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Είναι κριτής επιστημονικών άρθρων με συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς, αναπτύσσει Εργαστήρια STEM, οργανώνει διεθνή και εθνικά Συνέδρια.